Heb ik een burn-out?
Burn-out betekent letterlijk: opgebrand. Iets wat opgebrand is, is leeg en zonder energie; uitgeput dus. Vaak is er ook geen warmte meer; niet naar jezelf of naar je omgeving; het leidt vaak tot depressiviteit en cynisme. Een burn-out zit vaak aan het einde van een (lange) periode van (chronische) stress en overspannenheid.
Coaching bij stress en burn-out
Vermoed je dat je tegen een burn-out aanzit? Zorg dat je vakkundig wordt begeleid! Coaching Lemelerberg is partner van CSR Centrum voor stress en burn-out. De aanpak van burn-out met de CSR-methode is inmiddels al 12 jaar bewezen effectief. Als je uitsluitsel wil, doe dan de stress check. Aan de hand van de wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst en een analysegesprek zal duidelijk worden waar je staat.
Symptomen van burn-out
Hier een lijst met veel voorkomende symptomen die mensen met een burn-out vaak ervaren. Voor alle duidelijkheid: het is niet zo dat als je een of meer van deze symptomen last hebt, je ook automatisch een burn-out hebt. Deze lijst is niet bedoeld om je in de put ‘te praten’. Wel kan het verstandig zijn om in actie te komen als je je herkent in een aantal van de onderstaande burn-out verschijnselen.
- Nauwelijks energie Dat wat je normaal gesproken fluitend deed, is een enorme opgave geworden. Je voelt een doorgaande vermoeidheid of een gevoel van uitputting.
- Je hebt nergens zin in Het maakt je allemaal niet zo veel meer uit. Je loopt nergens meer warm voor. Je kunt nergens meer echt van genieten.
- Problemen met concentratie en geheugen Je bent snel afgeleid en kunt je moeilijk concentreren. Ook werkt je geheugen niet goed meer en ben je vergeetachtig. Het lijkt wel of je watten in je hoofd hebt zitten.
- Uitstelgedrag Je schuift dingen voor je uit. Je neemt je steeds voor om het ‘morgen wel te doen’. Je hebt geen grip meer op jezelf.
- Slaapproblemen Je kunt slecht inslapen of wordt vaak wakker. Vervolgens ga je piekeren en blijf je wakker.
- Zelfbeeld staat onder druk door onzekerheid Je kunt van alles niet meer wat daarvoor geen probleem was. Dit neem je jezelf kwalijk en zo komt je zelfbeeld onder druk; je vindt je zelf zwak en praat jezelf steeds dieper de put in. Je zelfvertrouwen zakt in..
- Snel geïrriteerd Bij een burn-out ben je je veerkracht kwijt. Gevolg is dat je je heel snel ergert aan van alles. Je emmer wordt niet meer geleegd en vaak is 1 druppeltje al genoeg om hem laten overlopen. Je wil niet steeds boos zijn, veroordeelt dat ook van jezelf en dat vergroot de druk nog verder, waardoor je nog sneller geïrriteerd bent.
- Gevoel van machteloosheid Je voelt je machteloos doordat je vast zit in de gedachte dat je je ‘voortaan zo gespannen en energieloos’ voelt. Je verzet je hier tegen en je belangrijkste gedachten zou kunnen zijn ‘ik mag niet zwak zijn, ik mag niet overspannen zijn, ik mag geen burn-out krijgen/hebben’.
- Pijn in schouders, nek of rug Stress kun je vaak voelen in je nek of schouders. Door langdurig een gespannen nek of schouders te negeren kun je ook hoofdpijn of pijn je in rug krijgen.
- Piekeren Normaal gesproken hebben mensen zo’n 50.000 gedachtes per dag waarvan 90% uit herhalingen bestaat. Bij een burn-out raak je verstrikt in een web van negatieve gedachtes. Je gaat denken in cirkels; dat piekeren lost niets op terwijl dit wel energie vreet (en daar heb je al zo weinig van). Piekeren is een symptoom en vaak ook een ‘mede veroorzaker’ van een burn-out.
- Angst- en paniekklachten Van onzeker naar angstig, van angstig naar paniekerig. Zo gaat het vaak als je een burn-out hebt. De lichamelijke reacties van langdurige stress (hoge ademhaling, snellere hartslag, verhoogde bloeddruk, hartkloppingen) kunnen je angstig of zelfs paniekerig maken en zo zichzelf versterken (‘krijg ik nou ook al hartkloppingen?’)
- Besluiteloosheid Je weet niet meer wat te kiezen en kunt slecht knopen doorhakken. Je kunt je verliezen in het maken van keuzes en wordt hier tureluurs van.
- Opgejaagdheid Doordat het tempo eruit is en je tot veel minder komt en wel nog van alles van jezelf moet, voel je je opgejaagd. De tijd verstrijkt namelijk wel.
- Depressiviteit Doordat je nergens meer zin in hebt en geen energie hebt waardoor je ook tot weinig komt, je zelfvertrouwen en zelfbeeld onder druk staan voel je je neerslachtig/depressief.
- Sneller agressief Doordat je sneller geïrriteerd bent of boos, ligt agressie ook op de loer. Je staat onder druk en als je je niet erkend voelt kun je snel van je afbijten en agressief worden.
- Wantrouwen Door een laag zelfvertrouwen ga je ook anderen minder vertrouwen. Hoe denkt de ander over mij? Ik krijg dat compliment wel, maar dat is vast niet gemeend. Ik vind mijzelf zwak, dat zullen anderen ook vinden, ook al zeggen ze dat niet. Ze zijn gewoon niet eerlijk.
- Neiging tot verslaving Om je ook weer eens ‘goed te willen voelen’ of even te ontsnappen aan ‘je niet goed voelen’ ben je bevattelijk voor verslaving aan alcohol, fastfood, sigaretten, drugs et cetera.
Meer weten? Maak nu een afspraak.